οι παραδοσιακοί Z80 υπολογιστές τείνουν να τρέχουν CP / m. Εάν είστε καθαρός, θα είστε ευχαριστημένοι που κρατάτε ότι αφού αυτό είναι σίγουρα τι πολλοί μεγάλοι υπολογιστές Z80 έτρεξαν πίσω την ημέρα. Ωστόσο, για την πραγματική χρήση, το CP / m αισθάνεται ότι χρονολογείται αυτές τις μέρες. Το Linux είναι πολύ πιο άνετο όμως δεν είναι πιθανό να τρέξει σε ένα Z80. Ή μήπως είναι? Το Linux δανείζεται από το Unix καθώς και την πλάτη στη δεκαετία του 1980 [Doug Braun], αποτελούσε ένα ONIX-LAY OS για το Z80 που ονομάζεται Uzi. Έχουν υπάρξει μεγάλες προσφορές των πιρουνιών της με τα χρόνια, καθώς και μια δουλειά που ονομάζεται Fuzixos στοχεύει να κάνει ένα χρήσιμο Z80 Unix-Like OS.

Φυσικά, το 1980 Unix ήταν πολύ διαφορετικό από το σύγχρονο Linux, ωστόσο είναι ακόμα καλύτερο σε ένα σύγχρονο σύστημα από το CP / m. Το Fuzix προσθέτει επίσης μια σειρά σύγχρονων χαρακτηριστικών όπως 30 ονόματα δεδομένων χαρακτήρων καθώς και ενημερωμένα API. Ο πυρήνας δεν είναι μόνο για το Z80, παρεμπιπτόντως. Μπορεί να στοχεύσει μια σειρά παλαιότερων επεξεργαστών, συμπεριλαμβανομένων των 6502, του 6809, του 8086, καθώς και άλλοι. Όπως ίσως περιμένετε, το σύστημα μπορεί σε σχήμα σε ένα αρκετά μικρό σύστημα.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει [Scott Baker’s] RC2014 υπολογιστή που τρέχει Fuzix. Θα δείτε ότι φαίνεται πολύ σαν ένα σύστημα Linux, αν και αυτή η αναλογία πηγαίνει μόνο μέχρι τώρα.

Παρόλο που ο πυρήνας είναι αρκετά φορητός, υπάρχουν ορισμένα θέματα εργαλείων. Σύμφωνα με τη σελίδα Fuzix, δεν υπάρχει σύμπλεξη 8086, καθώς και ο περιορισμός σε μερικές από τις άλλες μεταγλωττιστές C που στοχεύει. Ωστόσο, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πλατφορμών που εργάζονται, συμπεριλαμβανομένων των AMSTRAD, ATARI, Radio Shack Computers, Boards N8VEM καθώς και πολλά άλλα.

Είμαστε πάντα έκπληκτοι δεν βλέπουμε πολύ περισσότερους υπολογιστές vintage που τρέχουν minix, που ήταν ένα τυπικό Unix εναλλασσόμενο πίσω την ημέρα. Εάν σκέφτεστε να ανακαλύψετε πολλά περισσότερα για το RC2014, το αξιολογήσαμε για εσάς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *